Geotermisk kraft på stigningen

Geotermisk kraftproduktionskapacitet över hela världen steg från 7 972,7 MW år 2000 till 8 933 MW år 2005, med 8,035 MW i drift. Detta är cirka 0,2% av den totala världsinstallerade kraftgenererande kapaciteten.

Jordvärmepumpen (GHP), även känd som jordvärmepumpen (SHP) eller generellt som geoexchange, är den snabbast växande geotermiska applikationen idag. GSHP är en högeffektiv förnybar energiteknik som får bred acceptans för både bostads- och kommersiella byggnader, med 1,4 miljoner installationer över hela världen år 2005 och en tillväxt från 1 854 MWt av kapacitet 1995 till 15 284 MWt år 2005.

http://www.xn--bergvrmeistockholm-ptb.se/

Värmepumpar med jordkälla används för uppvärmning och kylning av rum samt vattenuppvärmning. Tekniken bygger på det faktum att jorden (under ytan) förblir på en relativt konstant temperatur under hela året, varmare än luften ovanför under vintern och kallare på sommaren. GSHP-system gör arbete som vanligtvis kräver två apparater, en ugn och en luftkonditionering och använder 25% -50% mindre el än konventionella värme- eller kylsystem.

Geotermisk teknik är lämplig för integrerade regionala energisystem, landsbygdselektrifiering och mini-gridapplikationer, särskilt i distribuerade generationssystem, förutom nationella nätapplikationer. Den främjas som en regional resurs, som kombinerar utnyttjandet av förnybara energiresurser tillsammans med miljöfördelar.

Geotermisk energi finns i de uppvärmda bergarterna och vätskan som fyller frakturerna och porerna i jordskorpan. Den kan skördas på två sätt, direkt användning av varmt vatten eller ånga för rymmeuppvärmning eller industriell användning, såsom vattenbruk, termiska bad och varma källor, och för att driva elproduktionsanläggningar. Direkt användning begränsas till låga temperaturer, vanligtvis under 150o C, medan kraftproduktion använder högtemperaturresurser över 150o C. 80 länder har utvecklat direkt användning av geotermisk energi och 20 utnyttjar geotermisk energi för elproduktion. Direkt lågtemperaturanvändning sysselsätter cirka två gånger energikapaciteten som används för elproduktion.

Direkt användning av geotermisk värme har använts i tusentals år. De viktigaste direktanvändningsapplikationerna idag är GSHP-installationer för rymmeuppvärmning, uppskattas för närvarande att överstiga 500 000 och är de första i termer av global kapacitet men tredje när det gäller produktion. Direkt användning av geotermisk energi uppnår 50-70% effektivitet, jämfört med 5-20% effektivitet uppnådd med indirekt användning av elproduktion.

Geotermisk kraft startade 1904 med Larderello-fältet i Toscana, som producerade världens första geotermiska el. Majorproduktionen vid Larderello började på 1930-talet och 1970-talet; Effektkapaciteten hade nått 350 MW. Geyserna i Kalifornien började på 1960-talet är den största geotermiska fabriken i världen. Enskilda geotermiska kraftverk kan vara så små som 100 kW eller så stora som 100 MW beroende på energikällan och energibehovet.

De tre länderna med den största installerade direkta värmekapaciteten är USA (5 366 MW), Kina (2 814 MW) och Island (1 469 MW), som står för 58% av världens kapacitet, vilket har nått 16 649 MW.

Den globala installerade kapaciteten för geotermisk kraftproduktion uppgick i december 2005 till 8 933 MW, varav 8,035 MW var verksamt. Sex länder stod för 86% av världens geotermiska produktionskapacitet. USA är först med 2 644 MW (1 935 MW operativt), följt av Filippinerna (1.931 MW, 1 838 MW operativt). Fyra länder (Mexiko, Italien, Indonesien, Japan) hade kapacitet i slutet av 2005 i intervallet 535-953 MW vardera. Mexiko och Indonesien har ökat med 26% respektive 35% mellan 2000 och 2005. Även på en mindre bas uppnådde Kenya den högsta tillväxten, från 45 MW till 129 MW.

 

Under de senaste fem åren har den geotermiska kraftproduktionen vuxit med en årlig takt på 2,3% globalt, en långsammare takt än 3,25 de senaste fem åren, medan direkt värmeanvändning visade en stark ökning. Med nuvarande teknik uppskattas den globala potentialkapaciteten för geotermisk produktion till 72 500 MW och vid 138 100 MW med förbättrad teknik.

En kraftig nedgång i USA de senaste åren, på grund av överutnyttjande av Geysers ångfält, har delvis kompenserats av viktiga kapacitetstillägg i flera länder: Mexiko, Indonesien, Filippinerna, Italien, Nya Zeeland, Island, Mexiko, Costa Rica, El Salvador och Kenya. Nykomlingar inom elsektorn är Etiopien (1998), Guatemala (1998), Österrike (2001) och Nicaragua.

Under 2005 och 2006 visade USA starka tecken på förnyad tillväxt för geotermisk kraftproduktion. Fem stater har nu geotermiska kraftgenereringsanläggningar; Kalifornien, Nevada, Utah, Alaska och Hawaii. Richard Burdett kraftverk (tidigare Galena I) i Nevada började generera kraft under 2005 och den första geotermiska kraftverket i Alaska installerades 2006 på Chena Hot Springs. En ganska omfattande lista över projekt ha

 

Updated: January 1, 2018 — 12:34 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lekaro © 2018 Frontier Theme