Hacksaw, Handles & Blades – Nej, du vet inte hur man använder en

Hacksågar är ett av de vanligaste handverktygen. Nästan alla äger en, och om du inte har en, måste du köpa en. Hacksågar är billiga och mycket ekonomiska att använda. Men de flesta använder aldrig det för att den gången du försökte använda det gick det inte bra. Du bröt knivbladet, kniven höll faller ur handtaget, eller det höll fast i det stycke du försökte klippa. Om du lyckades få stycket att klippa, tog det för evigt och snittet blev krökt.

De viktigaste orsakerna som folk har svårt vid sågning av metall med en hacksåg är:

Du har bladet i fel

Du använder inte ett skarpt blad

Det finns för mycket flex i bladet

Antalet tänder är för lågt för projektet

Du lägger för mycket på sågen

Du klämmer inte på arbetet

Jag kommer att täcka alla dessa svårigheter som du och jag går igenom den här artikeln.

Hacksaws och hacksaw knivar är konstruerade för att skära metall (jag kommer att berätta hur du använder den för att klippa trä och plast) och de flesta tycker att det är svårt och frustrerande att klippa metall. Anledningen är för det mesta att de inte vet riktigt hur man använder metallhacksågen.

www.xn--dintrdfllningstockholm-44bc.se

Vad är en Hacksaw?

En hacksåg är en metallram utformad för att hålla ett härdat metallblad. Bladet är normalt 1/2 tum högt och majoriteten av dem är 12 tum långa. Bladet har ett hål i varje ände som passar in i stift på haksågen. Hacksågar är konstruerade för att skära på tryckslaget. Handtaget (greppet) på en korrekt utformad såg är vinklad precis rätt så att du lägger lite tryck på bladet när du trycker det genom det material du skär. Även om vissa så kallade “experter” kommer att berätta att du kan sätta bladet på andra sätt, fungerar en hacksåg inte bra om du har bladet bakåt.

Behöver du en Hacksaw?

Du kan klippa nästan vad som helst med en hacksåg. Även om det var konstruerat för att skära metall, kan du använda den för att skära av plast, trä, metallrör, aluminium, koppar och mässing. Det fungerar mycket bra att klippa elrör (rör), BMX (flexibelt metallrör), plastvattenrör, (PVT & CVT) och jämn muttrar och bultar. Du kan använda den för att skära en 2X4 i en nypa och med höger bladporslinplatta.

Ställa in Hacksaw att klippa.

Steg 1. Bestäm vilket blad du ska använda för att skära materialet. Använd en 32 t.p.i. Blad för ledning, en 18 tandblad för avskärning av en bult eller plaströr och en 8 tand för trä. I praktiken vill du när som helst ha minst tre tänder i kontakt med materialet. Om du skär djupare än bladets djup använder du ett blad som har vågiga tänder. Det vågiga bladet lämnar en bredare slits (kerf) som håller bladet från att hålla sig i spåret du skär.

 

Du kan använda den för att skära trä. Det kommer att skära mycket långsammare än en träsåg, men det fungerar om du inte har något annat. Använd ett 8 eller 10 tandblad och markera skärlinjen på brädet både horisontellt och vertikalt. Använd det horisontella märket för att göra dig första snittet (spåret) och det vertikala märket för att hålla din snitt rakt. Ta din tid och lägg inte mycket press på hacksagen.

 

Steg 2. Sätt in bladet så att tänderna pekar framåt. Om du inte kan se detta, gnugga fingret försiktigt över knivens tänder.

Du kommer att känna tänderna “greppa” fingret. Sätt bladet så att det griper när du trycker på sågen. Bladets hål går in i stiften på ramens undersida. Många hacksågar är konstruerade för att ta olika längdblad, så om du har en justerbar ram kan du behöva förkorta eller förlänga ramen så att den passar ditt blad.

Tänderna ska försöka “fånga” fingret när du trycker på det. Om de inte känner sig skarpa är bladet tråkigt och bör bytas ut. Bladen är billiga så var inte rädd att ersätta den.

Steg 3. Dra åt tumskruven tills du inte kan vrida den med handen. (Handtäthet) Denna spänning på bladet borde hålla kniven från att böja när du skär. Ibland när jag har problem med att bladet faller av, kommer jag att dra åt det ytterligare 1/4 varv med en tang.

Okej, låt oss skära något.

Jag ska använda ett metallrör för detta exempel. Det är lätt att klippa och när du får lite erfarenhet med hjälp av hacksagen, kommer skärmetallet att bli en vind.

För att verkligen använda en hacksåg måste du klämma fast ditt arbete. Jag har en skruv på en arbetsbänk som jag brukar använda.

Om du inte har en skruv, skruva en 2X4 på din bänk och håll röret mot 2X4 med din vänstra hand. När det är möjligt använd en skruvmejsel eller klämma för att säkra den metall du vill klippa.

Steg 1. För att använda en hacksaw ordentligt, ta tag i ramen med båda händerna. (Jag är högerhänt så jag tar handtaget med min högra hand och använder min vänstra hand för att hålla den andra änden av sågen.) Håll haksågen så att ditt högra pekfinger pekar framåt för att hjälpa till att styra sågen. När du trycker på bladet (framåtslag) använd din vänstra hand för att styra sågen så att den skärs rakt. Använd inte din vänstra hand för att applicera tryck, använd den bara för att styra din skärning. Använd det mesta av bladet. Om du applicerar tryck på framåtslaget med vänster hand kommer tänderna vanligtvis att ta sig till m

 

 

Updated: December 26, 2017 — 10:12 am

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lekaro © 2018 Frontier Theme